buitenspelen

Hinkeldepinkel!

 

Lekker buiten spelen, lekker hinkelen en gek doen. Kinderen maken graag veel plezier in de buitenlucht en dat is goed want frisse lucht heeft iedereen nodig. Na een lange schooldag is er niks beter voor het kind dan dat hij lekker buiten een frisse neus kan halen. Gun je kinderen dit plezier en zorg voor een fijne speelomgeving voor je kleine rakkers.

 

Veiligheid staat voorop

Buiten het feit dat we willen dat onze kinderen plezier hebben in het leven, willen we natuurlijk ook dat ze ten alle tijden veilig zijn. Waarschijnlijk heb je niet altijd de tijd om buiten bij je kind te blijven en op een gegeven moment is het ook goed voor het kind om op zijn eigen benen te staan zonder dat er iemand constant mee kijkt. Zorg waar het dan ook kan dat de veiligheid voor de kinderen gegarandeerd is. Heb je geen (grote) tuin? Laat je kinderen dan de veilige plekken in de omgeving zien, zoals het speelpleintje in de buurt of een grasveld vlak bij. Misschien is er ergens ook nog wel een schoolplein waar ze rustig kunnen spelen?

 

Onvermijdelijk plezier

Kinderen kunnen zich prima zelf vermaken maar soms vinden ze het wel eens fijn als je je er zelf ook mee bemoeit of een leuk spelletje voor ze verzint. Doe eens gek en teken een leuke hinkelbaan voor ze op straat, of laat ze een mooie krijttekening maken op de muur in je tuin (de regen wast alles er weer makkelijk vanaf). Niks zal een kind te gek zijn en ze vinden het heerlijk om het ondeugende kind in jou naar buiten te zien komen.

 

Water is altijd goed

Misschien is het je al eens opgevallen, maar water maakt altijd alles goed. Lekker kliederen in de zandbak met een emmer water of gek doen in het zwembadje op een warme zomerse dag. Als ouder sta je vaak genoeg in de keuken om eten te bereiden maar kinderen maken ook graag lekkere zandsoepjes en zandpasta’s. Geef je kind een emmer water of vul een badje en je maakt de kinderen dolgelukkig. Laat ze lekker kliederen en spelen in de achtertuin en ze zijn voorlopig wel zoet.

Een kinderdagverblijf

De ouders van tegenwoordig hebben het vaak druk. Dit is geen verwijt, maar dit wordt gecreëerd door de druk van buitenaf om beide een baan te hebben om het gezin te kunnen onderhouden. Dat de vrouw thuis blijft om voor de kinderen te zorgen terwijl de man voor het inkomen zorgt, zie je bijna niet meer. Dat betekent dat als de ouders van huis zijn, de kinderen op een goede plek moeten worden ondergebracht. Een goede plek hiervoor is een kinderdagverblijf.

Gestimuleerde ontwikkeling
Bij een kinderdagverblijf is altijd wel iets te doen. Er lopen andere kinderen rond, er worden spelletjes gedaan, er is veel speelgoed aanwezig en de begeleiders zijn professionals in het begeleiden van kinderen. Door deze punten leert je kind van alles. Het leert om te gaan met andere kinderen, het leert interactie te hebben met anderen en het speelgoed vereist bepaalde handelingen. Hierdoor wordt je kind gestimuleerd in de sociale en motorische ontwikkeling, maar ook op emotioneel gebied en in de creativiteit. Het kan kijken naar anderen en deze nadoen.

Voorbereiding op de basisschool
De begeleiders op een kinderdagverblijf werken met de VVE, de Vroeg en Voorschoolse Educatie. Hiermee kunnen ze de kinderen al vroeg stimuleren op bepaalde gebieden, zoals taal en motoriek, zodat de kinderen later op de basisschool zonder achterstanden kunnen meekomen. Daarbij leren de kinderen om van huis te zijn en dat hun ouders ook wel eens weggaan. Ze leren om te gaan met andere kinderen in een ruimte en om te delen en spelen met deze kinderen.

Wennen aan andere situaties
In het begin zal het verwarrend zijn voor een kind om niet meer thuis te zijn, maar het voordeel is dat het leert om te gaan met een andere omgeving. In een andere omgeving gelden andere regels en hier zijn andere mensen met andere gewoontes.

Nadelen
Natuurlijk is het jammer als je niet de tijd hebt om je kind zelf op te voeden. Je kindje kan ongewenst gedrag van andere kinderen overnemen, het komt eerder in contact met ziektes, het kan verward raken door de verschillen in regels thuis en op het verblijf en je weet niet wat je kind die dag allemaal gedaan heeft.

Zwangerschapsrituelen

Zwangerschapsrituelen

Ieder land kent zijn eigen rituelen omtrent de zwangerschap. In dit artikel zullen we enkele opvallende, en soms vreemde, rituelen bespreken. De bekendste zwangerschapsrituelen binnen Nederland zijn:

 • De ooievaar
 • Beschuit met muisjes

De ooievaar De oude Germanen zagen de ooievaar als boodschapper van het leven. Vanaf ongeveer het begin van de 18e eeuw wordt daarom door ouders aan kinderen verteld dat kinderen door een ooievaar gebracht worden. Beschuit met muisjes Het bekende beleg is vanaf 1860 in productie en bestaat uit anijszaadjes met een suikerlaagje. Al in de zeventiende eeuw kregen vrouwen na de bevalling een drankje met anijs omdat dit de melkproductie op gang zou helpen en de baarmoeder helpt te verkleinen. Deze rituelen zijn binnen Nederland algemeen bekend en geaccepteerd. buiten Nederland zijn er nog heel veel opvallende en soms vreemd aandoende rituelen. Enkele voorbeelden van rituelen afkomstig uit het buitenland zijn: Tijdens de zwangerschap

 • Geen babykleren kopen of maken (Sierra Leone, Marokko, Turkije)
 • Niet vrijen (Afrika, Azië)
 • Niet door het donker lopen (Indonesië, Bangladesh, Sierra Leone)
 • Niet in een huis slapen waar wordt geschilderd (China)

Tijdens de bevalling

 • Tijdens de eerste weeën blijven lopen (Afrika, latijns-Amerika, Azië)
 • Meteen na de geboorte een druppel gin of rum in plaats van melk (Ghana)
 • Vlak na de geboorte een koranvers in het oor van de baby fluisteren (Marokko, Turkije)

Na de bevalling

 • Slapen in een kartonnen doos (Finland)
 • 21 dagen absolute rust voor de moeder (Korea)
 • Baby’s mogen 105 dagen de grond niet raken (Bali)
 • Na 7 dagen de haren van de baby scheren (Pakistan)
 • Buiten slapen in de kinderwagen om te wennen aan de kou (Zweden)
 • Oogjes op babykleding spelden (Marokko, Turkije)
 • Bruiloftstaartkruimels bij de doop over baby strooien (Ierland)
 • Tijdens het eerste jaar een kind nooit alleen laten (Javaans)
 • Altijd de baby oppakken als hij huilt (Indonesië)
Spelende baby

Spelen met je baby

Spelen met je baby

In dit artikel lees je meer over educatieve en stimulerende activiteiten die je met je baby kunt uitvoeren tijdens de eerste maanden. Deze activiteiten zijn ook voor jou als ouder leuk en ze helpen bij het vormen van de band tussen ouder en kind.

0-1 maand: Schommelen

In deze periode zal je kindje nog niet heel veel kunnen spelen. Een leuk idee is om zelf een soort schommel te maken door een groot laken dubbel te vouwen en op de grond te leggen. Leg je baby in het midden en til het laken met twee volwassenen voorzichtig op. Laat nu je kindje zachtjes wiegen en kijk of hij het prettig vindt. Let goed op de veiligheid van je baby dus wees voorzichtig!

2 maanden: Maak een mobiel

Maak of koop een mobiel om boven je baby te hangen. Dit zal je baby stimuleren om scherp te stellen met de ogen en traint op die manier de oogspieren.

3 maanden: Variatie op buik liggen

Niet elke baby vindt het prettig om op zijn buik te liggen. Daarom kan je er voor kiezen om je baby op zijn buikje te laten balanceren op een bal. Zorg voor een zachte ondergrond en hou je kindje constant vast. Buik liggen helpt bij het ontwikkelen van de spieren in het bovenlichaam en de nek.

4 maanden: Maak geluidjes

Maak zelf geluidjes, of gebruik speelgoed wat geluid maakt. Kopieer ook de geluidjes die je kindje maakt. Dit zal stimuleren om meer geluid te maken en helpt bij het leggen van de basis voor taal en spraak.

5 maanden: Klaar om op te stijgen

Ga op de grond zitten, met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Laat je kindje tegen je onderbenen leunen en houd het goed vast. Strek vervolgens je benen en breng je kindje omhoog. Doordat je kindje op zijn buikje komt te liggen zullen weer dezelfde spieren in nek en bovenlichaam gestimuleerd worden.

Voor meer spelletjes en activiteiten met je baby, ook wanneer deze wat ouder word, neem een kijkje op deze pagina van hobby-en-overige.infonu.nl.

Geboortekaarten door de jaren heen

Geboortekaarten

Het is gebruikelijk dat mensen hun naaste familie en kennissen een geboortekaart sturen. Van origine is het geboortekaartje bedoeld om iedereen op de hoogte te brengen van de geboorte. Geboortekaarten bevatten vaak informatie over de pasgeboren baby, vaak zullen geboortekaarten informatie geven over de volgende kenmerken:

 • Naam
 • Geboorte datum en tijd
 • De namen van de ouders en eventuele broers/zussen
 • Lengte en gewicht van de baby
 • Informatie over de mogelijkheid tot kraambezoek
 • Soms ook foto’s van de baby

Vanzelfsprekend zijn de uiterlijke kenmerken en de inhoud van de geboortekaartjes door de jaren heen veranderd. Geboortekaarten zijn erg onderhevig aan trends en er is een onderscheid te maken tussen de uiterlijke kenmerken en de inhoud van de geboortekaarten door de jaren heen.

Jaren 40/50

Tijdens de jaren 40/50 van de 20e eeuw stond er alleen het de basis informatie in het geboortekaartje. De naam van het kind en de achternaam van de ouders. Qua uiterlijk was het vaak een klein wit kaartje zonder prent.

Jaren 60

Tijdens de jaren 60 veranderde er het één en ander aan het geboortekaartje. Naast de naam van het kind zien we ook steeds vaker de namen van de broers en zussen terug. Het kaartje veranderd ook qua uiterlijk. Vaak is het een klein kleurrijk prentje.

Jaren 70

Tijdens de jaren 70 zien we een opkomst van gedichtjes naast de naast de namen. De kaarten worden wat groter en hebben vaak een bruinere tint.

Jaren 80

In de jaren 80 zien we dat naast de namen en gedichtjes ook lengte en gewicht vaker terugkomen in de geboortekaartjes. De kaart bevat vaak een potloodtekening en is meestal in grijs- of bruintinten.

Jaren 90

Tijdens de jaren 90 zien we informele geboortekaartjes met daarin Engelse gedichtjes of songteksten. De afbeeldingen zijn vaak gekleurde tekeningen van zaken als ooievaars en teddyberen.

21e eeuw

Vanaf de eeuwwisseling zien we weer een grote verandering binnen de geboortekaartjes. De kaartjes hebben een informele uitstraling en bevatten vaak humor. De kaartjes veranderen ook van vorm, worden steeds vaker zelf ontworpen en zijn kleurrijk.

Wenskaarten

Kaarten zijn een speciaal soort brieven. Er worden al duizenden jaren brieven gestuurd naar vrienden, familie en bekenden. Kaarten worden pas verstuurd sinds de middeleeuwen welke toen nog met de hand werden gemaakt. 150 jaar geleden is de hand gemaakte kaart (uit)gestorven en worden kaarten machinaal gemaakt. Kaarten worden verzonden bij speciale gebeurtenissen zoals een verjaardag, bruiloft, begravenis of als bedankje. De kaarten kunnen tegenwoordig al online besteld worden en direct bij de geadresseerde afgeleverd worden.